lördag 31 juli 2010

Peking

De första fem dagarna på resan tillbringades i Peking, en av de mest förorenade storstäderna. Under dessa fem dagar såg vi aldrig himlen på grund av föroreningar och det var väldigt varmt, mellan 35-40 grader. Det krävdes inte mycket arbete för att svettas som en tok, till och med när vi satt stilla så bara rann det. Vi lyckades klämma in väldigt mycket under vår vistelse.

Första dagen besökte vi den förbjudna staden, kejsarens högkvarter under de två sista dynastierna, och där träffade vi vår guide Linda, som tog oss genom den förbjudna staden på två timmar och berättade historier bakom många av de alla templen. Genom Linda bokade vi upp oss på en Kung Fu show dagen efter som var häftig. Vi besökte också kejsarens sommarpalats vilket var finare än den förbjudna staden.



De två stora marknaderna; Pearl Market och Silk Market spanade vi in. Det bästa med Silk Market var att vi lyxade till oss med över en timmes behandling innehållande pedikyr och fotmassage för knappt 200 kr.


Vi besökte Himmelska Fridens torg som är ett torg på över 440 000 kvadratmeter.


Vi åkte mycket tunnelbana i Peking som var otrolig ren och billig, en sträcka kostade endast 2kr. Taxi är som allt annat i Peking - billigt, så det blev några turer med taxi också.

Peking har en väldigt blandad bebyggelse med många fina höghus och många små nedgångna hus. Vi besökte två häftiga byggnader; The National Grand Theatre och Bird´s Nest Olympic Stadium. The National Grand Theatre var som en tillplattad Globen med vatten runt omkring den som lystes upp under kvällarna. Bird´s Nest, OS-arenan från 2008, var häftigare på håll då man inte såg alla betongbalkarna den är uppbyggd av. Vi gick in i arean och där inne visades videoklipp från OS, vilken känsla det var, tänk om man hade suttit där 2008… Vi gick runt på Olympic Park området och spanade givetvis in simarenan utifrån vilken var som en låda, inte lika häftig som arenan.




Ett måste när man besöker Peking är att åka till muren. Vi åkte till Jinshanling och gick 6 km på muren som var allt annat än rak. Temperaturen var 35 grader och självklart var det ingen klar syn. Den delen vi gick på var över 700 år gammal och vägen varierade från relativt lätt att gå på till väldigt brant upp- och nerför. Den här promenaden var den häftigaste och svettigaste av de alla.






Den kinesiska maten var väldigt speciell och billig, men godare än vad jag trodde. Vi åt kinesisk mat alla måltider förutom sista kvällen då vi besökte Friday´s. Under en av dagarna fyllde Bill 23 år och det firade vi med att äta Pekinganka på Beijing Dadong Roast Duck Restaurant, ett annat måste om man är i Peking. Kocken kom in med ankan och skar upp den framför oss, därefter visade en servitris hur vi skulle äta den med alla tillbehören. På restaurangen testade vi även bambu och en kinesisk öl som smakade ungefär som Corona. Vi blev även bjudna på en liten dessert och allt detta för lite mer än 400 kr för oss alla tre.




Under en av kvällarna när vi vandrade genom Pekningnatten besökte vi Dong’anmens kvällsmarknad, där dom säljer allt möjligt som är ätbart. Louise och jag körde säkra kort med dumplings och vattenmelon medan Bill åt sjöborre, orm, larver och skorpion.




Kineser är inte alltför bra på engelska och envisa med att prata kinesiska med en fast man ser ut som ett frågetecken. Det kör som galningar och cyklister verkar inte ha några regler. Arbetsförhållandena är inte som hemma. De som masserade våra fötter jobbade från halv 9 till 9 på kvällen med en halvtimmes lunch och en veckas semester.

Sista dagen i Peking tillägnades att packa ihop det sista och bege oss till flygplatsen. Vi hade sammanlagt 11 kilo övervikt och skulle betala 1400kr för det men när vi började rassla fram de vi hade i kontanter och när kön växte bakom oss så slapp vi betala, det tackar vi för. Vilken tur vi har haft, slapp betala övervikt både på Arlanda och i Peking.

Nu bär det av till Singapore!

5 kommentarer:

  1. larver bill, verkligen?? hur smakade de?

    bra therese, äntligen ett medd. jag o rikard har muttrat här om att du aldrig uppdaterar din blogg och stillar vår nyfikenhet!!

    SvaraRadera
  2. Bills kommentar "Lite hart skal och lite geggit men anda torrt"

    Ledsen for att det tog sa lang tid, men bade facebook och blogspot var inte tillgangliga i Kina. Kommer ett nytt snart :)

    SvaraRadera
  3. det där får du nog förklara bill... hårt, geggigt och torrt? det är en omöjligt paradox.

    SvaraRadera
  4. Härligt med bilder! Bilden där ni satt i varsitt "fönster" gillade jag..

    Typiskt killar att smaka allt konstigt men jag måste ändå säga att jag är lite imponerad av herr Bill! :)

    /Jasmin

    SvaraRadera
  5. Ska be bill att förklara sig.

    Haha, det kommer mer bilder på fb snart! Ska hälsa det till Bill :)

    SvaraRadera